måndag 9 augusti 2010

Papperstips




I dag känner jag mig väldigt aktiv på bloggen, så blir det vissa dagar.

Ett tips gällande hantering av papper kan kanske vara något nytt för många.

Vi som skapar eller jobbar med papper av olika slag ser ofta att "ryggen" på de kort vi gör bryts sönder (kanten blir fransig) när vi bigar (viker) pappret. Man kan på enkelt sätt säga att när kanten blir fransig och går sönder har vi brutit fibren. Alla papper består ju av fibrer och det finns alltid en fiberriktning i alla papper.

Vi ser detta lättast på väldigt tunna, handgjorda papper om vi river i dem, de blir väldigt trådiga och vissa är svåra att riva.

För att undvika att få fransig rygg på våra kort, skall vi tänka på följande, vilket håll vi skär av våra kort från det större arket.
Som jag visar på bilderna ovan räcker det att man viker (i detta fallet ett 30 x 30 cardstock ark) arket på mitten, vänd det sedan på andra hållet och vik det på mitten, ni känner direkt att det på ena hållet känns mycket "stummare" (hårdare) än det andra hållet. Det hållet som känns lätt och mer smidigt det är detta hållet ni skall vika ert kort så ni får ryggen på kortet här.
Känner ni inte detta direkt, vik ett par gånger på de olika hållen så känner ni snart skillnaden.

Det betyder att ni då skall skära ut ert kort från motsatta sidan.

Tänk hela tiden på just vilken sida det gick lätt, där skall ni ha vikningen (ryggen) på kortet.

Nu är det slut med fransiga ryggar som man ibland kanske har försökt dölja med diverse klister remsor eller annat papper som man har låtit gå bak på baksidan.


Lycka till!
Bästa hälsningar
Eva Svensson